VAŽNO: ako ste rezident Indije, mjerodavni uvjeti pružanja usluge za Google Pay za vas nalaze se ovdje.


Dodatni uvjeti pružanja usluge za Google Pay / Google Payments

Zadnja izmjena: 17. svibnja 2022.

1. Uvod

Google Payments (usluga koja se još naziva i "Google Pay") usluga je koju pruža Google Ireland Limited ("Google", "mi"), podružnica koja se nalazi na adresi Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska. 

Da biste upotrebljavali Google Pay, morate prihvatiti (1) Googleove uvjete pružanja usluge i (2) sljedeće dodatne uvjete pružanja usluge Google Pay / Google Payments ("dodatni uvjeti").

Pažljivo pročitajte svaki od tih dokumenata. Ta se dva dokumenta zajednički nazivaju "uvjeti". U njima je određeno što možete očekivati od nas dok koristite naše usluge te što mi očekujemo od vas. Na primjer, Googleovi uvjeti pružanja usluge sadrže pojmove kao što su pravo odustajanja, zakonsko jamstvo za sukladnost i više pojedinosti o razlozima uvođenja promjena u našim uslugama te obrazac za najavu o tim promjenama koji vam pružamo. Imajte na umu da se Googleovi uvjeti pružanja usluge primjenjuju na pohranu i upotrebu sadržaja kao što su kartice vjernosti, kartice nagradnih programa, pokazi za javni prijevoz, ukrcajne propusnice i ostale sadržaje koji ne služe za plaćanje.

Ako su ti dodatni uvjeti u suprotnosti s Googleovim uvjetima pružanja usluge, ti dodatni uvjeti regulirat će Google Pay.

Iako nije dio ovih uvjeta, u obavijesti o privatnosti za Google Payments opisuje se kako Google postupa s vašim podacima o plaćanju.  Preporučujemo da je pročitate da biste bolje razumjeli kako upravljanjamo vašim podacima.

Određene značajke Google Paya prethodno su bile označene robnom markom "Android Pay". Iako u trgovinama, aplikacijama ili na web-lokacijama i dalje možete vidjeti reference na Android Pay, te značajke podliježu ovim uvjetima.

Neki proizvodi i značajke možda nisu dostupni u svim zemljama. Dodatne informacije potražite u centru za pomoć za Google Pay.

Uslugu Google Pay uvijek možete prekinuti tako da se obratite poslovnom subjektu Google Payments ili tako da slijedite ove korake.

2. Osnovni zahtjevi

Da biste koristili Google Pay, morate:

Trebat će vam i Google račun, uređaj koji ispunjava zahtjeve sustava i zahtjeve kompatibilnosti za uslugu koji se povremeno mogu promijeniti, funkcionalan pristup internetu i kompatibilan softver. Ti čimbenici mogu utjecati na mogućnost upotrebe Google Paya i izvedbu te usluge. Sami ste odgovorni za te zahtjeve sustava.

3. Općeniti opis Google Paya

Google Pay omogućuje vam da na svoj Google račun spremite sljedeće stavke, upravljate njima na jednom mjestu i koristite ih u transakcijama s Googleom i trećim stranama:

4. Načini plaćanja

(a) Vrste načina plaćanja

Uz Google Pay na svoj Google račun možete spremiti različite vrste načina plaćanja (pod zajedničkim nazivom "načini plaćanja") i upravljati njima. To uključuje:

Dostupnost predmetnog načina plaćanja ili njegova kompatibilnost s Google Payom može ovisiti o vašoj državi prebivališta i ostalim čimbenicima. Kompatibilne vrste načina plaćanja, kao i upotrebe načina plaćanja te značajke Google Paya opisane u nastavku možda nisu dostupne svugdje te se mogu promijeniti u bilo kojem trenutku (u tom slučaju obavijestit ćemo vas ako se to zahtijeva u odjeljku "Razvoj, poboljšanje i ažuriranje Googleovih usluga" Googleovih uvjeta pružanja usluge.  

(b) Spremanje načina plaćanja

Način plaćanja možete spremiti na svoj Google račun putem različitih korisničkih sučelja, uključujući web-lokaciju Google Paya, preglednik Chrome, aplikaciju ili web-lokaciju izdavatelja načina plaćanja ili putem Googleovog proizvoda ili usluge kao što je Trgovina Google Play. Da biste spremili način plaćanja, morate popuniti sve potrebne informacije u svim prikazanim obrascima za registraciju. Informacije koje navedete moraju biti aktualne, cjelovite i točne te ih takvima morate i održavati. Nastavak korištenja Google Paya mogli bismo uvjetovati dostavljanjem dodatnih informacija koje nam pomažu pri odlučivanju o tome hoćemo ili vam dopustiti da nastavite upotrebljavati Google Pay.

Kada spremite način plaćanja, Google može pohraniti informacije povezane s načinom plaćanja, kao što su vaše ime i adresa za naplatu. Google Pay također vam dopušta da na svoj Google račun spremite druge informacije koje mogu pomoći u ubrzanju transakcija, kao što je adresa za dostavu.

Ovlašćujete nas da potvrdimo dobru reputaciju vašeg načina plaćanja kod njegovog pružatelja uključujući, među ostalim, slanjem zahtjeva za autorizaciju plaćanja i/ili kredita i/ili zaduženja male vrijednosti na način plaćanja, u skladu s pravilima mreže ili drugim zahtjevima koji su primjenjivi na način plaćanja.

Suglasni ste da je Google Pay namijenjen samo vašoj osobnoj upotrebi s vašim osobnim načinima plaćanja. Ako Google Pay upotrebljavate uz poslovnu karticu koja ispunjava kriterije, potvrđujete da to činite uz dopuštenje poslodavca i ovlašteni ste poslodavca obvezati ovim uvjetima.

(c) Googleova uloga

Osim ako su Google ili njegova povezana društva izdavatelji, ni Google ni njegova povezana društva nisu strana u ugovorima s nositeljem kartica vaših načina plaćanja, pravilima o privatnosti ili drugim uvjetima upotrebe usluge. Ništa u ovim uvjetima ne mijenja takve uvjete za izdavatelja. U slučaju bilo kakve nedosljednosti između ovih uvjeta i uvjeta ili pravila o privatnosti vašeg izdavatelja, ovi uvjeti određivat će odnos između vas i Googlea u pogledu Google Paya, a uvjeti vašeg izdavatelja određivat će odnos između vas i izdavatelja. Google ne daje nikakve izjave i ne potvrđuje dobru reputaciju bilo kojeg vašeg načina plaćanja te ne daje izjave i ne potvrđuje da će izdavatelj vašeg načina plaćanja autorizirati ili odobriti bilo koju transakciju s trgovcem kad za tu transakciju koristite Google Pay.

Osim ako su Google ili njegova povezana društva izdavatelji, ni Google ni njegova povezana društva nisu uključeni u odobrenje kredita ili određivanje jesu li ispunjeni kriteriji za kredit te ne provode kontrolu nad: dostupnosti ili točnosti načina plaćanja ili sredstava, pružanjem (ili dodavanjem) načina plaćanja na Google Pay ili dodavanjem sredstava na salda načina plaćanja. U slučaju bilo kakvih nedoumica u vezi s prethodno navedenim, obratite se izdavatelju načina plaćanja.

(d) Spremanje broja virtualne kartice ili povezanog računa treće strane

Sljedeći dodatni uvjeti primjenjuju se kada koristite Google Pay za spremanje broja virtualne kartice, povezanog računa treće strane na svoj Google račun.

Nakon što počnete dodavati način plaćanja na Google Pay i navedete informacije koje traže Google i/ili izdavatelj načina plaćanja, Google Pay provjerit će ispunjava li način plaćanja kriterije za upotrebu s Google Payom. Moguće je da neki načini plaćanja uključenog izdavatelja ne ispunjavaju kriterije. Ako izdavatelj načina plaćanja podržava Google Pay i ako vaš način plaćanja ispunjava kriterije, prilikom dodavanja može se prikazati zaslon na kojem će se od vas tražiti da prihvatite uvjete i odredbe izdavatelja. Nakon što to učinite i uspješno dodate način plaćanja, Google Pay pohranit će broj virtualne kartice koji predstavlja stvaran broj kartice za plaćanje ili će povezati vaš povezani račun treće strane s vašim Google računom za upotrebu kako je opisano u odjeljku 5 u nastavku.

Brojevi virtualnih kartica koje registrirate koristeći Google Pay razlikuju se od svih povezanih kartica za plaćanje koje ste pohranili na svoj Google račun. Za razliku od broja virtualne kartice, kartica za plaćanje općenito se neće prikazivati kao slika kartice koja nalikuje povezanoj fizičkoj kartici te se ne može upotrebljavati za transakcije u trgovini koje koriste komunikaciju kratkog dometa ("NFC"). Međutim, kada registrirate broj virtualne kartice, Google Pay na vaš Google račun može spremiti i povezanu karticu za plaćanje.

Potvrđujete da Google Pay može dobivati informacije o transakcijama od vašeg izdavatelja načina plaćanja radi prikazivanja bogato formatiranih transakcijskih pojedinosti i povijesti vaših zadnjih transakcija na Google Payu.

(e) Uklanjanje načina plaćanja

Način plaćanja može se ukloniti s Google Paya na danom uređaju te postati neiskoristiv s uslugom ako: (i) izbrišete način plaćanja s Google Paya (ii) izbrišete način plaćanja s Google računa; (iii) izbrišete svoj mobilni uređaj koristeći upravitelja Android uređaja (iv) izbrišete svoj Google račun; (v) se vaš mobilni uređaj ne uspije povezati ni na jedan Googleov proizvod ili uslugu 90 uzastopnih dana ; (vi) ne upotrebljavate Google Pay na uređaju 12 uzastopnih mjeseci i/ili (vii) vaš izdavatelj načina plaćanja ili mreža plaćanja nalože Googleu da ukloni način plaćanja s Google Paya.

5. Transakcije s načinima plaćanja

(a) Na Googleovim proizvodima

Google Pay može vam dopustiti da započnete transakciju plaćanja s "prodavateljem" koji se definira kao (i) Googleovo povezano društvo ili (ii) bilo koji drugi prodavatelj koji sudjeluje na jednom Googleovom tržištu ili na više njih (u skladu s ovim popisom) koji vam nudi robu, proizvode ili usluge za prodaju te koji od Googlea ili njegovih povezanih društava zatraži obradu transakcija plaćanja u njegovo ime.

Prihvaćate i suglasni ste da vaša transakcijs s prodavateljem ("Googleova transakcija") isključivo podrazumijeva vas i prodavatelja. Google i njegova povezana društva nisu strana u vašoj Googleovoj transakciji i povezanim kupnjama niti su kupac ili prodavatelj povezan s Googleovom transakcijom osim ako su izričito označeni kao takvi (na primjer na popisu ili u opisu relevantne robe, proizvoda ili usluge na web-lokaciji ili sučelju kojima upravlja Google).

Kada započnete Googleovu transakciju, Google vam u bilo kojem trenutku tijekom transakcije može prikazati dostupne metode plaćanja. Nakon što odaberite način plaćanja koji želite upotrijebiti, Google može teretiti taj način plaćanja ili na drugi način podijeliti način plaćanja i povezane pojedinosti s jednim od svojih povezanih društava koje će potom obraditi transakciju u ime prodavatelja. Vi autorizirate terećenje ili zaduženje svojeg načina plaćanja kao nužan element dovršetka obrade Googleove transakcije. Vi autorizirate i svaku uplatu na svoj načina plaćanja povezano s poništavanjima plaćanja, povratima novca ili korekcijama povezanim s Googleovom transakcijom.

Pojedinosti ili uvjete povezane s određenom Googleovom transakcijom, uključujući pravila o povratu novca ili rješavanju sporova, potražite u uvjetima pružanja usluge, centru za pomoć ili u drugim popratnim materijalima koje pruža prodavatelj s kojim ste izvršili transakciju.

Ako postoji problem s terećenjem odabranog načina plaćanja, Google može teretiti bilo koji drugi valjani način plaćanja koji ste spremili na Google Pay. Posjetite web-lokaciju Google Paya, aplikaciju Google Pay ili Googleove postavke na svojem Android uređaju da biste upravljali opcijama plaćanja. Također se slažete da prodavatelj može jednom ili više puta ponovno poslati Googleovu transakciju mreži za plaćanje na obradu ako mreža za plaćanje odbije ili vrati prethodnu Googleovu transakciju. Google može odgoditi, privremeno zadržati, otkazati ili poništiti obradu plaćanja sumnjivih transakcija ili transakcija koje mogu uključivati prevaru, nedolično ponašanje ili koje mogu kršiti važeće zakone, uvjete ili druga primjenjiva Googleova pravila na temelju Googleovog isključivog i potpunog prava na diskreciju.

Ako vam prodavatelj ponudi mogućnost plaćanja pretplata, vaša pretplata počinje teći kada kliknete "prihvati i kupi" (ili jednakovrijedan izraz) pri kupnji pretplate. To je transakcija s ponavljajućom naplatom. Ako nije drugačije navedeno, vaša pretplata i relevantna autorizacija naplate nastavit će se na neodređeno vrijeme dok ih ne otkažete. Klikom na "prihvati i kupi" (ili jednakovrijedan izraz) ovlašćujete prodavatelja da odabrani način plaćanja tereti za pretplatu nakon svakog utvrđenog razdoblja naplate. Tijekom razdoblja pretplate prodavatelj može promijeniti iznos Googleove transakcije. Otkazivanje pretplate neće imati učinak do kraja trenutačnog razdoblja naplate. Nećete dobiti povrat novca za trenutačno razdoblje naplate te ćete tijekom preostalog trajanja trenutačnog razdoblja pretplate i dalje moći pristupati predmetnoj pretplati. Ako su ovi uvjeti pretplate u suprotnosti s uvjetima pretplate prodavatelja, uvjeti prodavatelja regulirat će predmetnu pretplatu.

(b) S trećim stranama

Kada započnete plaćanje Google Payom s bilo kojom stranom koja nije prodavatelj (takva strana naziva se "treća strana", a takva transakcija "transakcija treće strane"), Google može proslijediti pojedinosti o vašem načinu plaćanja i povezane informacije trećoj strani kako bi ona mogla teretiti vaš način plaćanja. Ovisno o prirodi treće strane, transakcija treće strane može se primjenjivati za kupnju proizvoda ili usluga ili u druge svrhe, kao što su dobrotvorne donacije i darovi. Transakcija treće strane može započeti kada vi: koristite opciju "dodirni i plati" u trgovinama koje koriste NFC, crtične kodove ili drugu beskontaktnu tehnologiju; odaberete "Google Pay" ili "Kupi s Google Payom" kao način plaćanja u online transakciji na web-lokaciji treće strane ili u aplikaciji treće strane; ili ako izvršavate transakciju s trećom stranom preko nekog drugog online sučelja, primjerice putem Google asistenta. Kada pokrenete online transakciju, Google Pay također može podijeliti druge informacije, kao što su naplata, otprema ili e-adresa, spremljene na vašem Google računu ako je to relevantno za dovršetak transakcije.

Nakon što u transakciji treće strane proslijedi način plaćanja i ostale pojedinosti trećoj strani, Google neće biti dalje uključen u transakciju te vi prihvaćate i suglasni ste da se takva transakcija provodi isključivo između vas i treće strane, a ne s Googleom ili nekim od njegovih povezanih društava. U slučaju bilo kakvih problema s transakcijama treće strane, uključujući povrate novca ili sporove, trebate se izravno obratiti trećoj strani ili svojem pružatelju načina plaćanja (na primjer izdavatelju svoje kartice za plaćanje).

Kada posjetite web-lokaciju ili aplikaciju treće strane koja sudjeluje u transakciji, Google trećoj strani može otkriti imate li na svojem uređaju postavljen Google Pay kako bi ta treća strana znala hoće li vam ponuditi Google Pay kao način plaćanja. Postavke privatnosti Google Paya možete postaviti tako da Google ne otkriva taj podatak. Isključivanje može utjecati na mogućnost upotrebe Google Paya kod određenih trgovaca.

(c) U sklopu automatskog popunjavanja u Chromeu ili Androidu

Ako ste u pregledniku Google Chrome ili na svojem Android uređaju aktivirali automatsko popunjavanje, Google Pay također vam može ponuditi mogućnost automatskog popunjavanja obrasca za plaćanje u pregledniku Chrome informacijama o spremljenom načinu plaćanja i o adresi. Istu mogućnost može ponuditi kad je riječ o popunjavanju obrasca za plaćanje u aplikaciji treće strane na Android uređaju. (Više informacija o tome kako funkcionira automatsko popunjavanje s Google Payom potražite u Chromeovom centru za pomoć.) Kada upotrebljavate tu značajku, Google nije u interakciji s web-lokacijom ili aplikacijom treće strane te samo izvršava vaš zahtjev za automatsko popunjavanje obrasca treće strane određenim odabranim informacijama. Google ne sudjeluje ni u kakvoj transakciji koju izvršavate koristeći automatsko popunjavanje u Chromeu ili Androidu, a vi prihvaćate i suglasni ste da se takva transakcija provodi isključivo između vas i treće strane, a ne s Googleom ili njegovim povezanim društvima. U slučaju bilo kakvih problema s transakcijom u kojoj ste koristili automatsko popunjavanje u Chromeu ili Androidu trebate se izravno obratiti trećoj strani ili izdavatelju načina plaćanja.